2012. december 12., szerda

Révkomárom, SzG3



Ha éppen valakinek nincs különösebb ötlete, hogy egy napra hová ugorjon ki, akkor Révkomárom erre egy jó hely (összekötve egy komáromi - Monostor erőd látogatással - jobb állapotban van, mint a szlovák). A belváros kicsi, de szépen felújították. Érdekes az Európa-tér (nekem egy kicsit csicsás, de elmegy). Szobra van itt Jókainak és Klapka tábornoknak. Sajnos a vár romos, csak vezetett túrával látogatható. Több jó étterem is van itt.

1. kiegészítés:

Időközben többször is jártunk erre felé, legutóbb 2019. 10. hóban. A fotóalbum az akkor készült képeket mutatja. A kirándulás előtt fedeztem fel, hogy a komáromi erődrendszer az erődökön kívül más elemekkel is kiegészült korábban, ilyen a most meglátogatott Nádor vonal is, ami a várost védte északról és nyugatról. Jelenleg 4 bástyája áll (IV-VII.). Ebből a IV. raktár, az V. és a VII. zömmel étterem (bár a VI-ban van egy római kőtár is). A VII-ig nem jutottunk el. Jót lehet sétálni a bástyákat övező sáncokon. Mi a VI. bástyában található Bástya csárdába mentünk be ebédelni. Már az is jót jelentett, hogy az udvaron rengeteg luxus kategóriás autó állt, a gazdagabb népek nem mennek olyan helyre, ahol az étel nem jó. Ráadásul itt is hozták a jó formájukat (az éttermek), mivel nem csak finom volt minden, hanem a szokásos elfogadható (szinte egyen) ár. A fotóalbumban látható néhány kép erről is, én már régen ettem ilyen jó és hatalmas adag hagymás rostélyost. A többiek is nagyon elégedettek voltak mindennel. Majd bementünk a belvárosba is egy jót sétálni, majd kora délután visszaindultunk Párkányba a szokásos vásárlásainkat megejteni.
Itt egy picit visszatérek a szokásos kesergésemhez: Párkányban az ottani Lidl-ben is vásároltunk. Párhuzamosan a magyar Lidl-ekkel itt is éppen olasz hét volt. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a választék közel kétszerese a magyarországi olasz hét választéknak. Azt még megértem, hogy a szlovák helyi termékek nem kaphatóak nálunk (ami kár, mivel igencsak finom sajtjaik vannak), de az, hogy egy adott tematikus hét termékei sem kaphatóak mind nálunk, az alapvetően felháborít. Aki ismer minket, tudja, hogy sokat mászkálunk külföldre és ilyenkor sokszor piknikezünk, ami azt jelenti, hogy főzünk valami jót konzervből (mert vannak jó konzervek, csak nem nálunk!!) és még olcsóbb is, mint egy vendéglő. Itt olyan olasz leves variációkat lehetett konzervben kapni, amit nálunk nem (és a kész levesek azért tényleg jobbak, mint a zacskós levesek). Megkóstoltuk mindet, egyik jobb, mint a másik. Most több más termék hiányára nem térek ki. Mikor megkérdeztem erről a magyar Lidl-t (kérve azt, hogy a szokásos semmitmondó válaszukat ne küldjék el, mert arra nem vagyok kíváncsi), azt válaszolták, hogy azért vannak eltérések más országokban lévő boltok és a magyar boltok választéka között, mert eltérések vannak. Erről ennyit. Ki dönti el, hogy én (vagy ti) nem vásárolhatok meg valamit, amit máshol lehet kapni? Igaz, nem is tudunk róla (én mondjuk igen), de ez nem vigasz. Egyszerűen nem jutok előre abban az ügyben, hogy nálunk is lehessen JÓ étel konzerveket kapni (Ausztriában és Németországban miért?, a hatalmas választékról nem is beszélve és szinte mind jó, vagy kiváló) és itt nem az itthoni bab - káposzta - pacal szentháromságra gondolok. Az tényleg nem érdekel senkit.

A beszámoló fotóalbuma ITT található

Vissza a főoldalra (katalógus)

 Révkomárom, a volt tiszti kaszinó
 Révkomárom
 Révkomárom, a belváros
 Révkomárom, az Új vár
 Révkomárom, az Európa udvar
 Jókai szobra
Cirill és Metód szobra


1. kiegészítés képei:

 Nádor vonal, V. bástya
 Nádor vonal, V. bástya
 Nádor vonal, VI. bástya
  Nádor vonal, VI. bástya
  Nádor vonal, VI. bástya
  Nádor vonal, VI. bástya, Bástya csárda (hagymás rostélyos)
 Európa udvar
 Európa udvar
 Kaplnka Svätej Anny
 Námestie Gen. Klapku (Klapka tábornok tér)
 Mestský úrad Komárno (Városháza)
 Námestie Gen. Klapku (Klapka tábornok tér)
Duna-menti Múzeum

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése